Şişli Komşu Kart projesi, komşularımızın hanelerinde biriken ambalaj atıklarını ayrıştırıp belediyemize teslimini sağladıktan sonra karşılığında bizden para puan kazandığı bir sistemdir. Bu sistem belediyemizin çevre dostu projelerinden biridir.

2020 yılının Ekim ayında yani Şişli Komşu Kart projesi başlamadan önce seçilen Halide Edip Adıvar, Merkez ve Esentepe mahallelerimizde atık karakterizasyonuyla ilgili çalışmaya başladık. Atık karakterizasyonu; çöpün içindeki atık miktarının ve niteliğinin belirlendiği bir sistemdir. Bu çalışmanın amacı Şişli Komşu Kart’ın kullanımına başladıktan sonraki süreçte değişen alışkanlıkları ve çöpün içine karışan ambalaj atık durumunu ölçümleyerek farkı görebilmekti.

İlk atık karakterizasyonu çalışması için bu üç mahalleden 12 evsel atık konteynerı seçildi. Seçilen konteynerlardan toplam 920 kilogram atık çıktı. Ambalaj atıkları ayrıştırılarak tartıldığında atığın 322 kilogramının ambalaj atığı olduğu tespit edildi. Toplanan atığın %35'ini ambalaj atıkları oluşturuyordu.

22.12.2021 tarihinde yani Şişli Komşu Kart dağıtımı yapıldıktan sonra aynı mahallelerde ikinci bir karakterizasyon çalışmasını yaptık. Seçilen 12 konteynerdan toplanan 1040 kilogram evsel atığın içinde 188 kilogram ambalaj atığı olduğu belirlendi. 1 sene içerisinde Şişli Komşu Kart kullanımı sayesinde çöpün içindeki ambalaj atık oranının %18 oranında düştüğünü ölçümledik.

Çöpe karışmaması gereken ambalaj atık oranında 1 yıllık çalışma sonunda %50’lik bir oranda düşme gözlemledik.